Fotografie: Fototrends

Rogier van Dijk wordt in 1986 geboren in Puttershoek. Zijn vader, Dick van Dijk, komt oorspronkelijk uit Rotterdam, maar strijkt samen met zijn vrouw neer in de Hoeksche Waard waar hij Auto Binnenmaas opricht op het industrieterrein van Heinenoord aan de Boonsweg 3a. Dit jaar bestaat Auto Binnenmaas 30 jaar en is het bedrijf met een 2e vestiging in Ridderkerk een begrip in de Hoeksche Waard en omstreken.

Waar Rogier aan de vooravond staat van het zelfstandig voortzetten van het familiebedrijf heeft Dick zijn sporen ruimschoots verdiend. Toch is hij met zijn 65 jaar nog steeds op volle kracht werkzaam in het bedrijf. Dick is elke dag te vinden in Heinenoord en Rogier neemt Ridderkerk voor zijn rekening.

Rogier van Dijk, in de voetsporen van zijn vader

‘Sinds vorig jaar hebben we besloten dat ik Ridderkerk onder mijn hoede neem. Waar ik tot die tijd onder mijn vaders vleugels bleef, heeft hij me daar losgelaten om de stap naar het zelfstandig ondernemen te zetten met al haar facetten en verantwoordelijkheden. Het wil niet zeggen dat als je ‘de zoon bent van’, je automatisch kan wat men van je verwacht. Ik heb heel veel van hem geleerd. Gelukkig ben ik uit eenzelfde soort hout gesneden als mijn vader en kunnen we enorm goed samen werken. Mijn vader heeft het bedrijf bestaansrecht gegeven door onder andere zijn manier van omgaan met mensen, eerlijk handelen en gewoon zichzelf zijn. Die basis is goed en solide en die manier van werken willen we ook in de toekomst waarborgen.’

Multimerken huwelijk

In 2012 trouwt Rogier met Gerdiene. Ze leren elkaar kennen op een kerstmarkt in Westmaas. Terwijl ze zich bij een vuurkorf met glühwein opwarmen, maakt Dick kennis met Gerdiene en stelt de twee uiteindelijk aan elkaar voor. De rest is geschiedenis. De vlam slaat over en Gerdiene wordt mevrouw Van Dijk-Kooiman. Zelfs de pers krijgt lucht van het stel. Hun beide vaders hebben een gerenommeerd autobedrijf in de Hoeksche waard en de kop in de krant luidt: ‘Multimerken Huwelijk; Zoon van Nissan dealer en dochter van Opel dealer geven elkaar het ja-woord!’ Een betere match is dan ook eigenlijk niet denkbaar. In 2015 wordt zoon Liam geboren en de derde generatie Van Dijk is een feit. Rogier denkt vooruit en zegt met een trotse grijns: “Wellicht mag het bedrijf ook na mij weer overgaan van vader op zoon”.

Toekomst

Dat Rogier en Dick niet alleen vader en zoon, maar ook sparringpartners, maatjes en dikke vrienden zijn moge duidelijk zijn. Wellicht dé perfecte mix voor Dick om een succesvol bedrijf met een gerust hart over te dragen aan zijn zoon Rogier als de tijd daar is. Minstens net zo bevlogen, betrokken en vastberaden als zijn vader neemt Rogier langzaamaan het stokje over. Natuurlijk moet een bedrijf met haar tijd meegaan en ook Dick is zich daarvan bewust. Dingen veranderen en zullen blijven veranderen. Hij start in het tijdperk zonder internet, maar is altijd up-to-date gebleven en heeft geanticipeerd op nieuwe ontwikkelingen en die geïntegreerd in zijn bedrijf. Mede daardoor heeft hij nog altijd grip op alles wat er speelt binnen de muren van Auto Binnenmaas en Ridderkerk. Van werkplaats tot de online verkopen en alles daartussenin. Ook in dat opzicht lijkt Rogier enorm op zijn vader en is vastbesloten om die bedrijfsvoering vast te houden.

Natuurlijk moet een bedrijf met haar tijd meegaan en ook Dick is zich daarvan bewust. Dingen veranderen en zullen blijven veranderen. Hij start in het tijdperk zonder internet, maar is altijd up-to-date gebleven en heeft geanticipeerd op nieuwe ontwikkelingen en die geïntegreerd in zijn bedrijf. Mede daardoor heeft hij nog altijd grip op alles wat er speelt binnen de muren van Auto Binnenmaas en Ridderkerk. Van werkplaats tot de online verkopen en alles daartussenin. Ook in dat opzicht lijkt Rogier enorm op zijn vader en is vastbesloten om die bedrijfsvoering vast te houden.

Rogier: ‘Ik ben trots op mijn vader. Hij heeft het toch allemaal maar geflikt. Wie ben ik om ook maar enigszins te twijfelen aan de expertise van mijn vader en het allemaal over een andere boeg te gooien? Nee hoor, we blijven doen waar we goed in zijn en wat we al jaren doen. We volgen de nieuwste ontwikkelingen op de voet en maken daar ook gebruik van, maar de basis van ons bestaan zijn onze klanten en onze werknemers, zonder hen zijn we nergens. Onze service is hoog en vriendelijkheid kost niets. Met al onze medewerkers doen we al jaren ons best om klanten naar alle tevredenheid te voorzien in behoeften om zodoende op een fijne manier met onze relaties te kunnen samenwerken. We zien onze klanten als goede relaties en daar moet je, net als voor je medewerkers, goed voor zorgen.’

Beleving

‘In onze optiek moet het kopen van een auto een beleving zijn en dat begint bij ons dus al vanaf het eerste contact. Heel vaak is een auto een verlengstuk van wie je bent of wat je wilt uitstralen, zowel privé als zakelijk. We geven onze klanten daarom alle ruimte en tijd om wensen kenbaar te maken. We zijn ten alle tijd bereid om met de klant mee te denken. Dat kan gaan over reparaties, aanschaf van een auto, maar ook over financiering en lease mogelijkheden bijvoorbeeld. Wij zijn open en transparant. Eerlijk handelen duurt het langst. Wellicht is dat ook de reden dat we al 30 jaar een trouw klanten- en werknemersbestand hebben. Stiekem zijn we daar wel een beetje trots op.’

Naast de bedrijven Auto Ridderkerk en Auto Binnenmaas gebeurt er nog veel meer binnen het bedrijf. De leasemaatschappij “Lease2GO” voorziet in een behoefte in de autolease markt. Tevens is er nog het autoverhuurbedrijf Rent2GO en Besure2GO regelt alles omtrent verzekeringskwesties indien gewenst. Eigenlijk alles onder één dak dus.

Internetzaken

Rogier: ‘Onze websites en social media worden heel goed bijgehouden. Tegenwoordig vinden mensen je op internet. Vaak is dat ook het eerste contact met potentiële klanten. Daarom zitten we er bovenop en gaan we met onze tijd mee. Mijn vader is trouwens verantwoordelijk voor www.nissanwinkel.nl. Hij beheert deze site en regelt alle informatie- aanvragen, offertes en verkopen die daaruit voortkomen. Hij heeft hier enorm plezier in’. Weer een bewijs dat Dick van Dijk nog altijd zeer actief en gedreven is. Het is erg leuk om te zien hoe de dynamiek tussen vader en zoon zorgt voor succes op alle fronten binnen het bedrijf. Wij wensen Dick, Rogier en alle medewerkers nog vele jaren hele goede zaken toe!

Auto Binnenmaas