fotografie: FOTOZEE | tekst: Mirjam Neeleman

DE BLOEIENDE REEDIJK

Onlangs opende de familie Verschoor voor het 16e seizoen De Bloeiende Reedijk voor particulieren.

 De reacties op facebook zijn niet van de lucht. We zijn blij! Als De Bloeiende Reedijk haar deuren opent is het lente en hebben we nog een heerlijk seizoen voor de boeg met volop bloemige vrolijkheid. Zo vers uit de kas! 

Op het moment dat wij de Oud-Heinenoordse weg weer inslaan (vanaf Oud-Beijerland bij de rotonde van Heinenoord naar rechts) om, onder andere, de befaamde hangpotten van de familie Verschoor te ‘scoren’, hebben zij al heel wat werk verricht. Robin: ‘In november zijn wij al bezig met het samenstellen van de bloemenmix die in de verschillende maten hangpotten moeten komen. Het is geen kwestie van even een paar plantjes poten. Alle potten worden met zorg samengesteld. Ik denk dat we wel 70 verschillende soorten mixen hebben, van alles in één kleurstelling tot aan de klassieke- en fantasievarianten.’

HANGING BASKETS
Als je bij De Bloeiende Reedijk binnenloopt in het verkoopseizoen, dan word je ondergedompeld in een zee van kleur en geur. Overal waar je kijkt bloeien planten en bloemen. De vakken in de kas staan vol met vele soorten perkplanten om zelf te poten en overal waar je verder kijkt zie je de prachtig gevulde hangpotten, kant en klaar om thuis een mooi plekje te geven. Bovendien mag je helemaal zelf datgene pakken wat je het mooiste vindt. Het is dan ook een feestje als je in de kas op zoek gaat naar díe ‘hanging-basket’, vol met bloemen, die jou het meeste bekoort en het beste bij je past. Je kunt kiezen uit drie maten. De maat van de pot bepaalt de prijs en die is, net als van de bloemen, om vrolijk van te worden.

Pot- en perkplanten particuliere verkoop
Robin:‘Het vergt een strakke planning. We telen gefaseerd, zo kunnen we een aantal maanden bloeiende perk- en hangplanten aanbieden. Uiteindelijk denk ik dat we meer dan 100 verschillende soorten bloemen en planten telen in een veelvoud van kleuren. De hele bekende zoals de Geranium, Lobelia, Verbena, Bacopa en de Petunia, maar nog ontzettend veel minder bekende soorten.’ De Spaanse Margriet is zo’n bekende. De familie Verschoor teelt op jaarbasis zo’n 900.000 stuks van deze stevige bloemsoort. In september gaan de eerste wortelloze stekjes de kweektafels op, wat resulteert in een verkoop van 50.000 Spaanse Margrieten per week vanaf half maart. De meeste van deze planten gaan naar de veiling Royal Flora Holland “ Rhein-Maas” in Herongen, net over de grens bij Venlo in Duitsland, waar ze verhandeld worden tegen dagprijs en via bemiddeling.

Bloeiende-Reedijk-2018

Voor de klok
De particuliere verkoop is dus niet het enige wat ze doen. Als plantenkweker ben je het hele jaar hard aan het werk om op de juiste tijd te kunnen oogsten en dat vraagt een goede timing. Een groot gedeelte van het jaar worden er Kerststerren gekweekt. In heel Nederland leveren glastuinbedrijven jaarlijks rond de 17 miljoen kerststerren, die grotendeels voor de export zijn bedoeld. De Bloeiende Reedijk teelt er jaarlijks zo’n 75.000, waarvan er 5000 zijn voor de particuliere verkoop. 70.000 stuks gaan naar Engeland, naar de winkels van Tesco en Morrison. Robin: ‘Met name de Kerststerren en de Spaanse Margrieten gaan naar Engeland, Duitsland, Frankrijk en België.’

Onderscheiden als plantenkweker
De uitstroom van bloemen en planten is bij De Bloeiende Reedijk dus tweeledig. Enerzijds gaan de planten weg voor de export, anderzijds steekt de familie Verschoor enorm veel tijd en energie in de particuliere verkoop in de maanden april t/m eind juni. Als bezoeker van de kas voel je je altijd welkom. Als je vragen hebt kun je ze rustig stellen want er is altijd iemand van de familie aanwezig tijdens het verkoopseizoen, zes dagen per week. Als je geen groene vingers hebt, maar advies wilt over hoe je jouw hanging-basket zo lang mogelijk mooi kunt houden, dan staan Jan, Yvonne en Robin altijd voor je klaar. ‘Toen we de kas open stelden voor particulieren moesten we er in het begin wel een beetje aan wennen. Het kan echt ontzettend druk zijn en soms moeten er ook gewoon werkzaamheden worden verricht. Inmiddels hebben we daar een perfecte balans in gevonden en genieten we met volle teugen van alle drukte’, aldus Yvonne. Robin voegt nog toe: ‘Voor wat betreft onze exportproducten hebben wij ervoor gekozen om een grotere pot te gebruiken Namelijk; hoe groter de pot, hoe groter de plant. Het levert minder productie op, maar wel mooiere en grotere planten en daar staan we nu ook om bekend.We gaan altijd voor A1-kwaliteit. Natuurlijk blijven het natuurproducten en kan er iets fout gaan, maar we streven altijd naar het beste resultaat, zowel voor de particuliere- als veilingverkoop.’

Hoewel er sinds de komst van Robin flinke investeringen zijn gedaan om het telen van pot- en perkplanten te kunnen blijven verbeteren, blijft het ‘ambachtelijk aspect’ intact. De Bloeiende Reedijk is continu op zoek naar de perfecte mix tussen ambacht en automatisering. En, met het openstellen van de kas is gastvrijheid een belangrijk aandachtspunt binnen het bedrijf. De Bloeiende Reedijk staat zowel dichtbij haar klanten- als bij de producten die ze maken.

Komkommertijd bestaat niet
Sinds 2002 heeft Robin Verschoor zich bij het bedrijf van zijn ouders gevoegd en is het bedrijf overgestapt naar pot- en perkplanten. Echter, de geschiedenis van het bedrijf gaat veel verder te- rug. Vader Jan Verschoor, nog steeds actief, begon op 22-jarige leeftijd op 2 december 1968 als glastuinder. In die eerste jaren werden er inde kas komkommers en tomaten gekweekt en buiten werden er vollegronds-groenten verbouwd zoals sla en bloemkool. Vanaf 1974 slaat Jan een andere weg in en switcht van groenten naar snijbloemen zoals lelies, gladiolen, fresia’s, tulpen en trosanjers. Het telen van pluisanjers blijkt uiteindelijk het beste te passen bij de familie Verschoor en dat hebben ze dan ook ruim 25 jaar lang gedaan. Maar ook in de tuinderswereld is er veel veranderd. Denk alleen al aan alle machinerie die het telen gemakkelijker moest maken; het had ook een keerzijde.Voor de -relatief- kleinere kweekbedrijven waren dat soort investeringen moeilijk haalbaar, tegelijkertijd werd het ambachtelijk telen daardoor te duur. Daarnaast zie je ook trends in ‘de bloemen’. Als de roos ‘in’ is en je teelt louter pluisanjers, dan merk je dat als teler. Yvonne: ‘Eigenlijk op het moment dat Robin besloot om met ons te komen werken, was er zo’n kentering gaande. Gelukkig hebben we dit op tijd ingezien en met de komst van Robin zijn we opnieuw een hele nieuwe weg ingeslagen. Ook als teler moet je met je tijd meegaan en anticiperen op een veranderende tijdsgeest. Veranderingen durven ondergaan en duurzaam aanpakken. We geloven niet in komkommertijd!’

Bloeiende-Reedijk-2018-1


Gelukkig maar, want inmiddels zorgt de familie Verschoor er al heel wat jaren voor, dat we onze huizen en tuinen kunnen opfleuren met prachtige bloemen en planten. Als de lente aanbreekt krijgen we er weer zin in. Van heinde en verre komen mensen de kas bezoeken om met karren vol bloemen en planten de kwekerij weer te verlaten. Het buitenleven vangt weer aan, en hoe gezellig is het als de petunia’s weelderig floreren, de lavendel heerlijk geurt en al het andere moois je tuin magisch kleurt terwijl jij van het zonnetje geniet, de barbecue aansteekt op een warme zomeravond, of gewoon omdat het kan.

Vanuit liefde en passie voor het vak, kwaliteit gegarandeerd voor hele fijne prijzen. Zo vers uit de kas! De familie Verschoor is klaar voor het 16e seizoen Bloeiende Reedijk en heet u bij deze alvast van harte welkom!

Openingstijden bloeiende reedijk

Reedijk C 100A, 3271LK Mijnsheerenland | Tel: 0186 – 601 241
  www.debloeiendereedijk.nl | info@debloeiendereedijk.nl