Budo Hans Roos

tekst: Mirjam Neeleman | fotografie: FOTOZEE

Of het nu Karate-Do is, Judo of Jiu-Jitsu… Ik weet dat er verschillen zijn, maar welke precies? Hoogste tijd om eens uit te zoeken hoe dat nu precies zit met Japanse vechtsporten. We spreken Sensei Hans Roos.

Hans begint met Jiu-Jitsu op zijn veertiende levensjaar. Hij krijgt les van Chris de Korte en Richard de Bijl. Het grijpt hem en het zal de rode draad in zijn leven zijn.

Als ik aan Hans vraag welke disciplines hij allemaal beheerst blijft hij heel bescheiden. “Ik doe van alles een beetje”, zegt hij lachend. Natuurlijk is dat absoluut niet waar. Hans heeft in verschillende disciplines een hoog niveau. Slechts 6 Nederlanders hebben de 7e dan in Jiu-Jitsu gehaald en daar is Hans er een van. Hoog tijd dus om hem de credits te geven die hij verdient. Hans Roos weet waar hij over praat, wat hij doet en vooral waarom hij het doet.

Waar staat BUDO voor?
Hans: “Budo is een verzamelnaam van alle Japanse gevechtskunsten en vechtsporten die op DO eindigen. Al deze sporten hebben hetzelfde karakter. De moderne Budo richt zich namelijk op ontwikkeling van de persoon (op fysiek en mentaal vlak) en niet zozeer op ‘vernietiging’ van de tegenstander”.

Ik kijk de Dojo in, zie mensen ‘sparren’ en ik zie er toch echt een paar plat op de mat gaan. Wat bedoel je dan precies?
“Het is echt heel simpel. In Budo help je elkaar. Je werkt altijd in een koppel en je bent op elkaar aangewezen. Je helpt elkaar bij het ‘leren’ van de technieken van de vechtsport. Eigenlijk zijn Budo beoefenaars wereldverbeteraars. Budo is geenszins puur vechten om als winnaar uit de strijd te komen. Budo gaat over respect, over samenwerken en over vertrouwen. Budo zorgt ervoor dat je lichamelijk én mentaal een beter mens wordt”.

Er zit dus echt een hele andere filosofie achter dan ik had gedacht. Het gaat helemaal niet over winnen, maar het gaat erom dat je met je medemens samenwerkt, elkaar helpt en elkaar juist sterker probeert te maken in plaats van dat je elkaar probeert ‘neer’ te halen.

Hoe gaat dat bij kinderen? Is het een bewust proces voor ze, het ‘een beter mens worden’.
“Samenwerken en rekening houden met de ander is in Budo een op een gekoppeld. Het ‘leren’ vallen is een goed voorbeeld. Je moet elkaar helpen te leren vallen. Als je je vriend steeds hard op de mat laat vallen omdat je niet opgelet hebt tijdens mijn uitleg hoe iemand op te vangen, dan is de confrontatie er direct als je de oefening moet doen. De volgende keer letten ze wel op, want ik constateer het en benoem het ook en je ‘tegenstander’ zal er ook wat van zeggen. In antwoord op je vraag: Nee, ik denk niet dat kinderen zich bewust zijn, maar ik krijg wel vaak terug van ouders dat hun kind betere resultaten op school haalt, rustiger is en meer zelfbeheersing ontwikkelt of gewoon lekkerder in hun velletje zitten”.

hans-roos-budo-kinderen1

En volwassenen?
Die kiezen bewuster voor deze sport denk ik?

“Volwassenen kiezen inderdaad wat meer bewust. Veelal voor het fysieke aspect. Je lichaam wordt sterker, je bouwt conditie en een betere weerstand op en de uitdaging ligt erin om steeds beter technieken toe te kunnen passen. Overigens maakt het mensen ook assertiever en zelfverzekerder. Hoe je het ook went of keert: Japanners hebben vechttechnieken
tot kunst verheven in allerlei vormen”.

Ooit heeft Hans HTS Bouwkunde gedaan. Hij is dan ook 25 jaar lang werkzaam geweest bij een architectenbureau. Daarnaast beoefent hij gedreven de Japanse vechtsport en behaalt steeds meer graduaties in verschillende disciplines en geeft les.

“Er was een moment dat ik zoveel leerlingen had, dat ik me realiseerde dat ik van mijn passie mijn beroep kon maken. In 2012 hebben we de Dojo in Oud-Beijerland geopend”.

Waar komt die liefde voor je medemens vandaan? Dat zorgzame en die betrokkenheid?
“Geen flauw idee. Ik heb zorgzame ouders gehad en heb mensen getroffen in de Budo sport die dit ook uitdroegen. Budo heeft óók mij enorm gevormd. Nu weet ik dat ik liever aan mensen ‘bouw’ dan dat ik aan gebouwen bouw”.

In de loop der jaren maak je jezelf heel veel disciplines eigen. Welke zijn het allemaal?
“Jiu-Jitsu was mijn eerste en grootste passie. Later kwam Judo op mijn pad, Kobudo en Iaido, maar inmiddels zie ik alles als één geheel, vandaar ook Budo Hans Roos”.

Kobudo?
“Kobudo is leren omgaan met traditionele Japanse ‘wapens’. Eigenlijk zijn het geen wapens, maar huis, tuin- en keukengereedschappen”.

Waar is die vorm van vechtsport ontstaan?
“Kobudo is ontstaan in Okinawa, een eiland wat hoort bij Japan. Okinawa was het eerste ontwapende eiland ter wereld. Burgers mochten geen wapens meer bij zich dragen, maar ze moesten zich wel verdedigen tegen ‘boeven’. Dat werd een stok, een kama (sikkel) of een roeispaan bijvoorbeeld”.

Het zijn sierlijke vechtsporten. Het is anders dan de ‘recht voor z’n raap klap’ om het zo maar even te noemen. Een Samoerai vecht gracieus, maar waarom?
“Om dat uit te leggen moeten we echt even terug in de tijd. Het sierlijk vechten is ontstaan in de EDO-periode in Japan. Dat was een relatief rustige periode zonder oorlog. De Samoerai hoefden niet te vechten. Ze moesten het wel kunnen, maar het was minder noodzakelijk. In die periode hebben ze het vechten tot een kunst verheven. In die periode werd ook de BUDO gedachte ontwikkeld. Dus fysiek en mentaal sterker worden, maar zonder het competatieve element’.

Iaido, daar hebben we het nog niet over gehad.
“Iaido is het Japanse Zwaardvechten. Daar gaan we binnenkort weer een cursus mee starten, maar dat doen we alleen met volwassenen. We gebruiken daarvoor oefenzwaarden. De meeste oefeningen doe je alleen en als er in koppels wordt gewerkt gebruiken we houten zwaarden. Veiligheid staat ten alle tijden voorop uiteraard. Iaido is eigenlijk heel ontspannen. Het is bijna een soort yogavorm, maar dan in combinatie met een zwaard”.

“Ik voel me gezegend dat ik mijn steentje mag bijdragen aan het welzijn van vele mensen. Budo zorgt ervoor dat je een beter mens wordt, zowel op fysiek- als op mentaal vlak”. -Hans Roos-

Budo-Hans-Roos-Oud-Beijerland

Ik wil het ook nog even met je hebben over het graduatie systeem. Waar komt dat vandaan?
“De grondlegger van de hedendaagse Budo is Jigoro Kano.Hij is overigens de enige die de hoogste graduatie heeft gehaald, na zijn dood is hem de 12e dan toegekend. Om het even simpel te houden: hoe donkerder de band, hoe beter de judoka. Veel mensen denken dat het bij de zwarte band ophoudt, maar dan komt er nog een graduatie in dan’s. Vanaf de 7e dan hebben we het eigenlijk ook niet meer over de fysieke prestatie, maar meer over het mentale aspect”.

Zou je in Japan kunnen leven?
“Ja, gelijk. Het karakter wat ik heb opgebouwd in de loop der jaren is in overeenstemming met hoe mensen in Japan leven. Het voelt als thuiskomen. Ik ben er een aantal keren geweest, maar toch is het geen optie. Mijn gezin, familie en vrienden, de mensen die ik les geef, ik heb nog zoveel te doen in Nederland”.

Kan ik stellen dat je een beroep gekozen hebt vanuit je hart?
“Ja, dat kun je zeggen! Ik voel me een gelukkig mens en voel me bevoorrecht dat ik mijn passie op deze manier kan delen met mensen groot en klein. Ik voel me gezegend dat ik mijn steentje kan bijdragen aan het welzijn van vele mensen”.

Hans-Roos-Budo-kinderen-2

Wil je meer weten over Hans, over BUDO of wat BUDO voor jezelf of je kind kan betekenen?
Ga dan naar www.budohansroos.nl

Een proefles is GRATIS en iedereen is welkom!

Budo Hans Roos | Burg. Diepenhorstingel 4 | Oud-Beijerland | T: 0186-611 669 | E: info@budohansroos.nl  | W: budohansroos.nl

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Hans Roos.