Fotografie: RW Fotografie | Tekst: Lindemarie Jongste

De naam ’t Hoekie is opmerkelijk voor een cafetaria die niet ‘op de hoek’ zit. Het is een mooie gespreksopener voor Sonja van der Hoek (26), die op haar negentiende de snackbar in Heinenoord overnam.

“Horeca is gewoon leuk.” Terwijl Sonja van der Hoek het zegt, straalt ze van oor tot oor. Ze doet niets liever dan eten voor mensen maken. “’Dát ziet er lekker uit’”, zeggen klanten vaak als ik hen een bord voorzet.” Het is voor Sonja het ultieme gevoel van ondernemen: mensen blij maken met haar patat. En snacks, hamburgers of belegde broodjes, want ze heeft het krijtbord boven de frituur helemaal volgeschreven. Zo groot is haar assortiment.

Perfecte patat

Toch blijft patat haar belangrijkste product, want daar komen mensen voor. Het bakken van de goudbruine rakkers doet ze daarom het liefst zelf. “Ik weet precies hoeveel friet ik in het vet moet gooien en ik zie wanneer ze perfect gebakken zijn. Onze patat moet altijd hetzelfde smaken.” Vanachter de frituur – zelf zegt ze steevast ‘bakoven’ – stuurt ze haar collega’s aan. Die staan achter de kassa bestellingen op te nemen en te betalen, ze bakken snacks of ze serveren maaltijden uit.

Met in totaal zes meiden in de zaak is het op vrijdag en zaterdag alsnog aanpoten, vooral tijdens spitsuur. Van stress is dan geen sprake bij Sonja, ze geniet volop van het contact met klanten. Ze kent vaste klanten allemaal van gezicht, maar niet altijd van naam. Andersom wel. “He Sonja, ik had weer geen tijd om te koken dus ik kom bij jou.” Die opmerking hoort ze vaak. Als jonge hardwerkende vrouw – ze steekt zo’n zestig uur per week in de zaak – zit het wel goed met haar gunfactor, weet ze. Dat klanten haar weten te vinden, blijkt ook tijdens het interview. Tot twee keer staat er een klant in de zaak, terwijl ze nog niet open is.

‘Ik zag geen gevaren’

Het harde werken wordt ook beloond, want haar klantenkring groeit nog steeds. Dat had Sonja niet durven dromen toen ze in april 2010 openging. Een periode van wikken en weken ging vooraf aan het besluit om het cafetaria in Heinenoord over te nemen. Toen ze door verschillende mensen werd getipt dat het pand te koop stond, werkte ze in een cafetaria in Puttershoek. In eerste instantie zag ze niets in een eigen zaak, maar toch was er een vlammetje aangestoken. Samen met haar ouders heeft ze uitgezocht of het haalbaar was. Het harde werken zou geen probleem zijn, want dat deed ze al haar hele leven. Onder andere in het landbouwbedrijf van haar ouders. Vrienden twijfelden geen moment of ze het zou kunnen: “Als jij het gaat doen, gaat het écht lopen.” Zelf ziet Sonja het niet als een grote stap dat ze op haar negentiende een cafetaria begon. “Als je jong bent, zie je geen gevaren. Ik dacht op dat moment: ik vind het leuk, ik doe het gewoon.” Haar ouders stonden vierkant achter haar beslissing en vinden het geweldig hoe ze het nu doet. “Ze steunen me en geven me het vertrouwen om er een succes van te maken.” Ook haar twee zussen Sabrina en Annelies hebben haar in het begin enorm geholpen. Daardoor heeft ze snel haar draai kunnen vinden in de zaak. Nog steeds springen de zussen af en toe bij.

Female Touch

Het interieur van ’t Hoekie heeft een female touch gekregen sinds Sonja’s komst. Voor de opening kreeg de zaak in vier weken tijd een metamorfose: de muren werden wit, er kwamen moderne zwarte tafels en stoelen en de hanglampen boven de counter werden vervangen door spotjes. ”In het begin kwamen mensen soms alleen even spieken hoe het hier was veranderd. ‘Er staat nu duidelijk een vrouw aan het roer’, was de conclusie.” Ze lacht opnieuw met haar hele gezicht, stralende ogen. Inmiddels is een witte wand krijtbordzwart geworden met daarop vrolijke tekeningen van een zak friet, een broodje hamburger en een ijsje. Enkele zwarte stoelen en banken zijn vervangen door paarse exemplaren. Sfeer vindt Sonja belangrijk, want we wil graag dat mensen hier relaxed hun maaltijd kunnen eten.

Hastings-bedden-hoekche-waard-kwakernaat

Alleen meiden in dienst

Ook qua personeel is het een vrouwenaangelegenheid in ‘t Hoekie. In totaal heeft ze tien meiden parttime in dienst en dat is geen toeval. “Meiden zijn serieuzer. Schoonmaken is hier een groot deel van je werk en daarin ben ik heel precies. Kastjes moeten bijvoorbeeld leeg om die goed te kunnen poetsen. Dat zie ik jongens niet doen.” Sonja keek dit af bij haar oude baas in Puttershoek, waar ook alleen dames werkten. “Daar liep alles soepel, dus zodoende heb ik het overgenomen.” Bovendien wil ze geklier tussen meiden en jongens in de zaak voorkomen. Wel benadrukt ze dat jongens die het tegendeel willen bewijzen, uiteraard mogen solliciteren.

Speciaal of oorlog is favoriet

Eens per week eet Sonja nog een frietje. ‘Speciaal’ of ‘oorlog’ zijn favoriet, maar eigenlijk vindt ze alles lekker. Toch houdt ze zich in nu ze twee keer per week sport. “Anders is het zonde van de training.” Het sporten maakt haar fitter en dat is nodig om de werkweek vol te houden. Als uitlaatklep gaat ze op zaterdagavond dansen tot diep in de nacht. Om vervolgens uit te slapen en te relaxen met haar vriend of haar familie. Vaste prik op zondag: ergens een snack eten. “Niet om te vergelijken, maar gewoon ‘voor het lekker’.”

Cafetaria 't Hoekie Heinenoord

Emmastraat 10 | 3274 AC | Heinenoord
T: 0186-600 249