Het seizoen voor het dievengilde breekt helaas weer aan. Als het aan politie Hoeksche Waard ligt krijgt de boef geen schijn van kans. De politie werkt enorm hard om onze veiligheid te waarborgen, maar natuurlijk is het verstandig om zelf ook aan inbraakpreventie te doen. Wij spraken met Arjan van Leeuwen en Johan Groenendijk.

Johan: “De laatste jaren zien we een verschuiving in het tijdstip waarop de meeste inbraken worden gepleegd. Tussen 16.00 en 22.00 uur krijgen we de meeste meldingen. Dat is ook wel te verklaren, vult Arjan aan. Veel mensen werken tot 17.00 uur. Zijn rond 18.00 uur thuis. Als het al heel vroeg donker is weet de dief dat, gewoonweg omdat het licht niet brandt. Een dief heeft niet zo heel veel tijd nodig om waardevolle spullen mee te nemen. Een timer op het lichtnet is daarom in deze tijd van het jaar een goeie tip.In de zomermaanden kijken dieven weer naar heel andere zaken. Volle brievenbussen, rolluiken die langere tijd naar beneden zijn. En soms worden zelfs social media kanalen goed in de gaten gehouden. Zet nooit op Facebook dat je op vakantie bent.”

Gelegenheid maakt de dief

Tegenwoordig worden er veelal juwelen en sieraden ontvreemd. Mobiele devices zoals dure telefoons, Ipads en laptops zijn ook erg gewild. Dat zijn spullen die makkelijk mee te nemen zijn en die zich ook weer makkelijk laten verkopen. Zorg dat dat soort spullen altijd buiten het zicht liggen als je niet thuis bent. Sommige mensen zien dit namelijk als een uitnodiging. Dat geldt trouwens ook voor je autosleutels. Staat je auto voor de deur en ben je zelf even een boodschap doen op de ets bijvoorbeeld, leg je sleutels niet pontificaal op tafel. Denk niet: ‘Het overkomt mij toch niet’. Het kan helaas echt iedereen overkomen en de rompslomp en het onveilige gevoel erna kun je echt beter voorkomen. Natuurlijk heb je nooit een garantie dat de dief aan je deur voorbij gaat, maar je kunt er wel voor zorgen dat er niets makkelijk voorhanden ligt.

Boosheid, frustratie, rompslomp en soms ook angst

Wat we vaak horen van mensen die ongewild bezoek hebben gehad, is dat het gevoel van veiligheid is aangetast. Veelal gaat het nog niet eens over de spullen die weg zijn, maar over het nare gevoel dat er een vreemd persoon in je huis heeft rondgesnuffeld en privézaken van je te weten is gekomen. Je weet ook niet wie er in je huis is geweest, dat geeft een naar gevoel. Om verder nog maar niet te spreken over de rompslomp die het met zich meebrengt. De aangifte, verzekeringskwesties, je bank inlichten etc. Het is daarom echt enorm van belang om het de inbreker zo moeilijk mogelijk te maken, aldus Arjan. Hoewel Politie Hoeksche Waard alles in het werk stelt om “foute lui” geen kans te geven is het ook zaak dat u uw eigen verantwoording neemt. Neem de 10 tips Inbraakpreventie eens door. Ook al bent u al ‘bewust’, er staat er vast nog eentje tussen die u ter harte kunt nemen

Inbraakpreventie TIPS

Maak foto’s van waardevolle spullen

Met name als het over sieraden en juwelen gaat. Deze items worden na diefstal vaak te koop aangeboden bij handelaren en worden door de recherche soms teruggevonden aan de hand van dit soort foto’s. Voor apparatuur kun je het serienummer fotograferen bijvoorbeeld. Tevens heb je dan bewijs voor je verzekering.

Altijd 112 bellen!!

Op de vraag wat je moet doen als je een inbreker betrapt of een verdachte situatie ziet, antwoorden beiden tegelijk: Altijd 112 bellen! Onderneem zelf geen actie, maar probeer wel een goed signalement van een dader door te geven.

Een goed signalement

Dat is wellicht lastig, zeker als je een inbreker betrapt, maar voor ons is het erg van belang dat we een goed signalement hebben. Een zwart jack met capuchon is begrijpelijk maar we kunnen daar in de regel niet veel mee. Denk eerder aan tatoeages die opvallen, letters op een jas of pet, aparte schoenen of een rugzak bijvoorbeeld. Daarmee wordt de pakkans enorm vergroot.

Buurtpreventie

Johan benadrukt nog dat de vrijwilligers van de buurtpreventie ontzettend goed werk verrichten. De aanwezigheid van buurtpreventie schrikt dieven en inbrekers enorm af. Al in een groot aantal dorpen binnen de Hoeksche Waard zijn burgers vrijwillig zeer actief. Het initiatief wordt ondersteund door de gemeenten. Zij faciliteert praktische benodigdheden zoals jassen, borden, communicatiemiddelen etc.

Politie Hoeksche Waard verschaft inlichtingen aan de teams waar ze op moeten letten. Dat gaat niet zozeer over het ‘spotten’ van een inbreker, maar over het herkennen van inbraakgevoelige situatie rondom woningen bijvoorbeeld. Zij zullen de bewoner hierop attenderen.

Wilt u hier meer over weten of wilt u in uw eigen wijk of dorp een buurtpreventie team starten of wilt u aan een bestaand team deel- nemen? Neem dan gerust contact op met uw wijkagent. Hij kan u er alles over vertellen. Wij wensen u veilige zomermaanden toe!