In 2014 worden Lennard en Marjanne Bouwman de trotse eigenaren van Manege De Mustang. Na de overname hebben ze bergen werk verzet. Zo hebben ze het keurmerk FNRS gekregen, zijn er veel investeringen gedaan en werken ze keihard aan de toekomst van de allround manege. Met passie & liefde…

Manege De Mustang werd 40 jaar geleden opgericht, een van de eerste maneges in de Hoeksche Waard. Lennard en Marjanne zijn allebei opgegroeid met de paardensport. Lennard runt voor de overname zijn eigen bedrijf in het trainen en opleiden van ‘moeilijke’ paarden. Marjanne groeit op met de paarden en het is dan ook de rode draad in haar leven. Als de paardensport de twee dan ook nog samenbrengt en er een kans ontstaat om de manege over te nemen is de keus gemaakt. Zij zien de potentie en mogelijkheden van de grote manege, maar er is nog wel veel werk te verzetten.

De korte termijn investeringen zijn inmiddels gerealiseerd. Op de lange termijn is het streven om een evenementenplaats te creeren om grote evenementen te kunnen organiseren.

De eerste prioriteit ligt bij het opknappen van de manege. Er wordt volop geiïnvesteerd in faciliteiten tbv het paardenwelzijn. Alle boxen worden vernieuwd, er wordt een springwei aangelegd, er worden veel nieuwe paarden aangekocht om de kwaliteit van de lessen te verhogen, er wordt een nieuwe instructeur aangetrokken. Alles wat verdiend wordt gaat terug het bedrijf in voor een enorme upgrade. Veiligheid voor mens en dier staat hoog in het vaandel en ook daarin worden direct de noodzakelijke voorzieningen getroffen.

Ondertussen zijn Marjanne en Lennard 24/7 op de manege te vinden. Marjanne: “Ik houd me voornamelijk bezig met het lesgeven. Natuurlijk doe ik ook alle voorkomende werkzaamheden op de manege, er is veel werk te doen op een dag en eigenlijk ben je nooit klaar.”

Naast dat Lennard les geeft en veelal met de handel in paarden bezig is, regelt hij ook de zaken achter de schermen zoals personeel en organisatie. Inmiddels zijn er acht mensen in dienst bij de manege voor allerhande werkzaamheden.

In 2015 ontving de manege maar liefst 4 sterren van de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra. Een bewijs dat veiligheid gewaarborgd is, dat er geschoolde instructeurs les geven en dat er geschikte leerpaarden gebruikt worden voor de lessen.

Het plezier van het paardrijden staat bij ons voorop, maar ruiters (jong & oud) met een competatieve instelling kunnen ook bij ons terecht. Zodra ruiters eraan toe zijn kunnen ze de FNRS proef doen die 1x per maand georganiseerd wordt. Talenten kunnen door- stromen naar de ZIT competitie, georganiseerd vanuit de FNRS. De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie organiseert wedstrijden voor mensen met een eigen paard. Ook pensionklanten begeleiden we naar een hoger niveau”, aldus Lennard.

Marjanne: “Ik zou iedereen aanbevelen om eens een introductieles te doen en te ervaren hoe leuk het is om paard te rijden. We leren je heel rustig de beginselen van het paardrijden. Wees wel gewaarschuwd, als het je grijpt dan wil je niet meer anders. Of kom gewoon eerst even kennis maken.”

manege de mustang

Het hele jaar door worden er allerlei geweldig leuke activiteiten georganiseerd voor de kinderen zoals dagkampen en in de zomervakantie is er de ponykamp week, dan slapen de kinderen ook op de manege en beleven ze een hele week leuke dingen op de manege. Maar ook kunnen kinderen hun kinderfeestje komen vieren. De kinderen zijn op diverse manieren lekker bezig met de dieren, doen een speurtocht door de manege, gaan natuurlijk paardrijden en eten patatjes of pannenkoeken. “We maken er een onvergetelijk feestje van.”