‘JE MOET GEWOON ALTIJD JE BEST DOEN’

Dorus en Anky de Boeck hebben drukke maanden voor de boeg. De met liefde gemaakte Zoete Lekkernijen vinden alweer gretig aftrek bij liefhebbers. Jarenlang was de standplaats op het terrein van Tuinwereld. Met het verdwijnen van het tuincentrum in 2016, waren Dorus en Anky genoodzaakt een andere locatie te vinden.

Gelukkig is dat gelukt. De mobiele gebakkraam van Dorus en Anky staat inmiddels voor het tweede jaar voor de deur bij George Tweewielers in de Julianastraat in het centrum van Oud-Beijerland. Ondanks dat de manier van ‘verkopen’ anders  is dan bij Tuinwereld, ‘daar kwamen mensen af en aan en namen gelijk een oliebolletje mee’, is Dorus blij met de ‘nieuwe’ standplaats. Dorus: ‘We komen zelf uit Bergen op Zoom, maar omdat we al tien jaar in de Hoeksche Waard vertoeven en een trouwe klantenkring hebben opgebouwd, wilden we dolgraag hier blijven.’

Voor klanten bleek de nieuwe locatie in het centrum van Oud-Beijerland geen enkel probleem en ze bezoeken de kraam als altijd met een warm enthousiasme. Anky: ‘We ontvangen weer heel veel positieve geluiden. Met name de opmerkingen zoals: “Gelukkig zijn jullie er weer”, of; “Het maakt mij niet uit waar jullie staan, ik kom ze toch halen hoor!’ De ‘nieuwe’ standplaats is voor hen helemaal geen issue. Het is makkelijk te vinden en de ruime parkeergelegenheid van George Tweewielers biedt de mogelijkheid om snel een tussenstop te maken om Zoete Lekkernijen te scoren.

De standplaats is niet de enige verandering voor het echtpaar de Boeck. Dit jaar zal er geen AD Oliebollentest plaatsvinden. Voor Dorus en Anky best jammer aangezien ze, al vier jaar op rij, als beste oliebollenbakker in de Hoeksche Waard uit de bus kwamen. Voor Dorus overigens geen enkele reden om te verslappen, integendeel! ‘Je moet gewoon altijd je best doen’, is zijn reactie. ‘Natuurlijk helpt het wel als je in de krant staat met een goed cijfer maar ik vind dat je geen kwalificatie nodig hebt om gemotiveerd te blijven om het beste product voor je klant te maken.’

Oliebollen bekroond met goud

Met GOUD bekroond

Toch vertelt Dorus trots dat zijn oliebollen, voor het vierde(!) jaar op rij, BEKROOND zijn met GOUD door het Nederlands Bakkerijcentrum. Dorus doet daar niet zozeer aan mee voor de kwalificatie maar om erachter te komen of hij een product levert dat voldoet aan de eisen van vandaag de dag, want ondanks zijn ruime expertise en liefde voor het vak; goede oliebollen bakken is zo makkelijk nog niet. Tenminste, oliebollen die kloppen met het collectief smaakgeheugen van de consument.

Collectief smaakgeheugen

‘Het collectief smaakgeheugen is dat wat de consument verwácht bij het eten van een oliebol’, zegt Dorus. ‘Wij werken met ingrediënten en technieken die ervoor zorgen dat onze oliebol matcht met de algemene verwachtingen van klanten. Niet alleen qua smaak, maar tevens qua ‘bite’ en vorm.’ Ook de beleving bij het kopen van oliebollen is volgens Dorus onderdeel van ons smaakgeheugen. ‘Natuurlijk kun je oliebollen op internet kopen, maar wij denken dat het sociale aspect minstens zo belangrijk is. Gastvrij zijn en vriendelijkheid hebben wij hoog in het vaandel.’

Cryolipolyse_Hoeksche Waard

Genieten met al je zintuigen

Dat je als klant gewaardeerd wordt door het echtpaar is wel duidelijk. Bij Dorus en Anky is er altijd ruimte voor een luisterend oor, een grap en een grol of gewoon een kletspraatje. Het ultieme doel is om klanten te laten genieten met al hun zintuigen; de aanblik, de geur én de smaak moeten perfect op elkaar afgestemd zijn. Daarnaast is het ‘gewoon’ heel gezellig aan de kraam, en zo wordt jouw oliebol-experience een ware totaalbeleving.

Crispy aan de buitenkant en precies zacht genoeg vanbinnen

Dát is de favoriet van Dorus zelf. Dorus stelt hoge eisen aan zichzelf op vele fronten. Elk jaar opnieuw probeert hij zijn receptuur te verbeteren, iets wat best lastig is, want hoe perfectioneer je een reeds uitstekende oliebol? Dorus: ‘Ik kan geen carbonpapiertje leggen tussen de recepturen. Ieder beslag is een nieuwe rekensom, als je het tenminste wilt doen op een ambachtelijke manier. Elk jaar opnieuw gaan we voor de Rolls Royce onder de oliebollen.’

 

De Blinde

Blijkbaar is het resultaat afhankelijk van vele factoren. Zelfs de buitentemperatuur speelt een rol. ‘Als het kouder is blijft de oliebol langer krokant, bij warmere temperaturen wordt de oliebol droog.’ Op basis daarvan bakt Dorus meer of minder oliebollen per keer. Maar ook de kwaliteit bloem beïnvloedt het recept. Wanneer is het graan geoogst en hoe is die gemalen bijvoorbeeld? Zelfs het vochtgehalte in het meel – is het een zonnige zomer geweest of niet? – is een factor om rekening mee te houden bij het bereiden van het oliebollenbeslag. ‘Het eerste beslag van de dag is altijd spannend en noemen we ‘De Blinde’. Daarna weet ik precies welk beslag ik ga maken voor de rest van de dag.’

Een kale

Wil jij je oliebollen in Hoeksch vakjargon bestellen dan zeg je: ‘Doe mij maar een zakkie kale!’ Dorus en Anky vullen de papieren zak dan met oliebollen zonder krenten, rozijnen en appel. Blijkbaar noemen we ze zo in de Hoeksche Waard.

Oliebol

De oliebol van Dorus bevat krenten, rozijnen en kleine stukjes appel. Het laatste ingrediënt wordt niet persé gebruikt bij het bereiden van een traditionele oliebol, maar Dorus zweert erbij. Elke dag schilt Anky de verse appels zelf en maakt daar kleine blokjes van. Een appel heeft een smaakfunctie in de oliebol: ‘De rozijn is zoet en een krent is zuur. De stukjes appel geven extra smaakdimensie aan de oliebol’, voegt Dorus toe.

Ambachtelijk en met veel liefde gebakken

Natuurlijk gaat Dorus zijn oliebollenbakkersgeheim niet te veel prijsgeven. Misschien is het beste ingrediënt nog wel de passie die Dorus voelt voor zijn product. Bij familie De Boeck koop je oliebollen met de hand gemaakt en dat proef je. Niet voor niets behoorden ze, volgens het Algemeen Dagblad, tot de top 50 van beste oliebollenbakkers van Nederland. Naast de kale of de oliebol zijn er natuurlijk nog allerlei andere Zoete Lekkernijen verkrijgbaar.

Loopt het water je al in de mond? Zoete Lekkernijen is te vinden in de Julianastraat op de parkeerplaats van George Tweewielers. TIP: Scoor je oliebollen alvast voordat je (via de eenrichtingsstraat) het centrum inrijdt, dan heb je ze maar vast te pakken. Tenzij je het geen probleem vindt om alsnog een rondje te rijden voor de overheerlijke zoetigheden van Dorus en Anky de Boeck.

Cryolipolyse_Hoeksche Waard

OUD & NIEUW

Op 31 december kun je terecht vanaf ’s morgens 7 uur. ‘We gaan weer met zoveel mogelijk mankracht aan de slag om de wachttijd zo kort mogelijk te houden. Alle hens aan dek in ieder geval!’, zegt hij met een trotse glimlach. Bestel jouw oliebollen dus maar niet op internet. Slechts een klein beetje geduld wordt beloond met de lekkerste oliebollen en zo kan jouw oudjaarsavond niet meer stuk!

COUPONACTIE

Geen 11, maar 12 oliebollen
voor een tientje!

Deze actie is geldig van 8 t/m 20 december.
Alleen geldig tegen inlevering van deze knipbon.

Zoete Lekkernijen blijft tot de tweede zaterdag van januari in de Hoeksche Waard. Daarna zijn ze weer door het hele land te boeken voor festivals, feesten en partijen.

Julianastraat 56
3262 SJ | Oud-Beijerland
Tel: 06-1566 6635

(GRATIS parkeren op het terrein van George Tweewielers)

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dorus en Anky de Boeck van Oliebollenkraam Zoete Lekkernijen.  | tekst: Mirjam Neeleman | fotgrafie: FOTOZEE