De Hoeksche Waard is oud, heel oud
De Hoeksche Waard heeft een historie die terugvoert tot de steen- en bronstijd.
In Museum Hoeksche Waard werken 176 vrijwilligers aan het behoud en de presentatie van de geschiedenis van de Hoeksche Waard.

Voor en door Hoeksche Bewoners
Het museum bestaat uit twee monumentale gebouwen; boerderij Oost-Leeuwenstein en ’t Hof van Assendelft. Beide gebouwen hebben een eigen sfeer, maar zijn door het thema ‘van Heer tot Errebaaier’ (arbeider) met elkaar verbonden. Met dit thema laat het museum zien hoe men in de 19e eeuw leefde en werkte in de Hoeksche Waard. U ontmoet de ambachtsvrouwe, de herenboer, de dorpsdokter, de vakman, de winkelierster, de landarbeider en het schoolkind, personages die daadwerkelijk hebben geleefd. Hoe werd het kaf van het koren gescheiden, hoe zag een arbeiderswoning er uit? U bezoekt een schoenmaker, een authentieke apotheek en kunt weer even plaatsnemen in de schoolbanken van een oude school.

De Winkel van Taselaar
Heel bijzonder is de Winkel van Taselaar, een kruidenierswinkel (1800-1970) die na de sluiting in zijn geheel aan het museum is geschonken. Alles in de winkel is authentiek. Van de houten toonbank, weegschaal en kassa tot de producten in de schappen. Er ligt zelfs een opschrijfboekje waarin genoteerd werd wie er op de pof had gekocht.

Van-der-Ham-Optometristen1

Vakwerk, toen en nu
Tot 1 oktober kunt u in boerderij Oost-Leeuwenstein de expositie ‘Vakwerk, toen en nu’ bezoeken. Hedendaagse bedrijven en technieken zijn gekoppeld aan voorwerpen uit de collectie. Centraal staan landbouw, waterbeheer, houtbewerking, kraamzorg en fotografie.

Sara Louisa du Faget van Assendelft, ambachtsvrouwe van Heinenoord
In ’t Hof van Assendelft is ruimte voor verschillende thema’s. Zo is op een interactieve manier de ontstaansgeschiedenis van de Hoeksche Waard in beeld gebracht. U wordt meegevoerd langs stormvloeden, dijkdoorbraken en overstromingen, naar oude, verdwenen buitenplaatsen, ambachtswoningen en herenboerderijen. Beneden tonen een aantal stijlkamers objecten uit de vaste collectie. In de historische keuken, de opkamer en de statige salon, waant u zich in de 19e eeuw. Ook maakt u kennis met Sara Louisa du Faget van Assendelft, een voorname dame uit Den Haag, die het Hof in 1767 als buitenhuis liet bouwen. De vaste expositie is gebaseerd op informatie uit haar testament. Dit jaar wordt haar 300e geboortedag gevierd en staat zij extra in de picture.

Stamboomonderzoek en trouwerij
Het cultuurhistorisch documentatiecentrum (studiezaal) in ’t Hof van Assendelft omvat een uitgebreid archief met oude boeken, kranten, microfiches en kaartenbakken. Hier kunt u onderzoek doen naar uw voorouders of familiegeschiedenis. De oudste bronnen gaan terug tot de 16e eeuw. De studiezaal wordt ook gebruikt als trouwzaal, geschikt tot 50 gasten. De Hoftuin, ontworpen door tuinarchitecte Mien Ruys, is een unieke locatie voor het maken van trouwfoto’s.

Van-der-Ham-Optometristen1

Kinderen en Cultuur
Eén keer per maand wordt er in het museum een leuke kinderactiviteit georganiseerd voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, zoals ‘op de thee bij Sara’, een speurtocht en oud-hollandse spelletjes. De spannende speurtocht ‘Kraak de code’ is een leuke aanrader voor een origineel kinderfeestje.

Erkend Museum
Sinds april dit jaar is Museum Hoeksche Waard in het Nederlandse Museumregister opgenomen als erkend museum. Alle vrijwilligers hebben de afgelopen periode hard gewerkt om deze museumerkenning ‘binnen te halen’.

Met de Rotterdampas geniet u gratis entree en vanaf begin volgend jaar kunt u óók met de museumjaarkaart naar binnen.

50-jarig bestaan
Volgend jaar bestaat Museum Hoeksche Waard 50 jaar. En dit gaat gevierd worden! In maart 2018 start de expositie over de geschiedenis van de Hoeksche Waard, van de prehistorie tot nu. Ook zal er een boek worden uitgegeven.

Stichting Vriendenkring
Draagt u Museum Hoeksche Waard een warm hart toe? Word dan Vriend van Museum Hoeksche Waard. Voor minimaal € 15,00 per jaar bent u al vriend van het museum en profiteert u van leuke voordelen en privileges. Op de website kunt u zich aanmelden en vindt u nog veel meer informatie over Museum Hoeksche Waard. Een bezoek waard!

Museum Hoeksche Waard,
boeiend voor jong en oud.

van der ham optometristen

Fotografie: FOTOZEE | Tekst: Ingeborg van der Vorm

Museum Hoeksche Waard
Dorpsstraat 13 | 3274 BB Heinenoord | Tel: 0186-601535
E: promotie@museumhw.nl |
W: museumhw.nl