cvu uitvaartzorg

“Oh, dat zou ik ook zo graag willen doen”. Dat is wat Jerry en Heidi vaak horen als ze vertellen over hun beroep. “Mensen zien vaak alleen de romantiek van het beroep uitvaartverzorger, maar het is geen baan van negen tot vijf en er komt heel veel bij kijken”, zegt Jerry.

Vanuit een gevoel om iets voor mensen te kunnen betekenen maakt Heidi rond haar 47e de carrièreswitch van directiesecretaresse naar uitvaartverzorgster. Ze ziet een advertentie in de krant en reageert. Inmiddels oefent ze haar beroep als uitvaartverzorgster alweer zeven jaar met hart en ziel uit.

Ook Jerry koos voor het beroep vanuit een gevoel van zorgzaamheid voor de medemens. “Als een dierbare is overleden spelen verdriet en emoties meestal de boventoon. Dan is het fijn dat er iemand alle praktische zaken die bij een uitvaart komen kijken in goede banen leidt. Je kunt het verdriet niet wegnemen, maar je kunt wel ontzorgen. Als een uitvaart goed gebeurt helpt dat enorm in de rouwverwerking. Die verantwoordelijkheid heb je altijd op je schouders; het moet perfect zijn! De lat ligt voor ons heel hoog, maar dat moet ook”.

Roeping

Heidi ervaart haar werk als een roeping. Ook als ze vrij is bezoekt ze soms even een familie om een woord van troost te bieden of om wat vragen te beantwoorden. “Mensen hebben je soms zo hard nodig! Vanuit het diepst van mezelf wil ik er dan toch voor ze zijn”.

Heidi is een fervent zwemster en ook wandelt ze graag om alles soms even van zich af te zetten. Jerry luistert graag naar muziek uit de jaren ’60 en ’70 en bespeelt zelf diverse muziekinstrumenten als uitlaatklep. “Ondanks dat je altijd je professionaliteit behoudt, gebeurt het weleens dat dingen je enorm raken. Als je dat niet meer hebt, dan moet je ermee stoppen denk ik”, zegt Jerry. “En bij kinderen .. tja .. elke vezel in je lichaam verzet zich daartegen en toch moet je óók daar die steun zijn voor nabestaanden. Dat vind ik nog altijd wel heel heftig en dat ‘went’ nooit.”

Beiden realiseren zich dat ze direct onderdeel uitmaken van een (vaak) intens verdrietig moment in mensenlevens. “Als uitvaartverzorger speel je een grote ‘rol’ in die fase”, zegt Heidi.

“De kunst is om de juiste balans te vinden van ‘er zijn’ voor de nabestaanden en op het juiste moment weer naar de achtergrond te treden om slechts de stabiele factor te zijn. Dat kun je niet leren, dat is een gevoel en dat is bij iedere uitvaart weer anders.”

Voorbespreking

Tegenwoordig gebeurt het steeds meer dat mensen hun eigen wensen uitspreken terwijl ze nog bij leven zijn. Vaak gebeurt dit als mensen ernstig ziek zijn. Heidi vindt dit soms toch nog lastig. “Je bouwt een band op met iemand waarvan je weet dat ze komen te overlijden in de nabije toekomst, dat laat je gewoon niet onbewogen. Ik vind het nog altijd vreemd dat als ik iemand leer kennen er nog zo’n korte tijd over is voor iemand, zeker als ze relatief jong zijn”.

Ook in mijn vrije tijd ben ik met mijn vak bezig. Soms zie ik een mooi gedicht of een citaat waarvan ik denk: Mooi! Dat gaat dan in mijn archiefboekje. -Heidi-

Scheidslijn tussen leven en dood

Beiden weten als geen ander dat de scheidslijn tussen leven en dood flinterdun is en proberen daarom zoveel mogelijk van het leven te genieten. Jerry geniet van zijn vrouw en kinderen en koestert de momenten als ze samenzijn. “Ik ben er zoveel mogelijk voor ze en ik probeer ze alle liefde te geven die ze nodig hebben om ze een zo veilig mogelijk thuis te geven. Ik ben erg dankbaar dat ik samen met mijn vrouw twee gezonde kinderen heb en dat we een fijn gezin zijn”. Heidi zegt: “Joh, doe vandaag nog wat je gisteren niet hebt gedaan en wilde doen. Geniet!”

Een uitvaart die bij je past

Als er iemand overlijdt, dan moet er een uitvaart geregeld worden, dat is nu eenmaal een gegeven. CVU is sterk in het meedenken binnen de mogelijkheden. Voor elk budget en gewenste uitvaart heeft CVU een antwoord.

‘Licht’
Gedicht uitgekozen door Heidi

Het aansteken van een kaars bij jouw foto, een klein vuur,
Licht, teken van warmte, die jij verspreidde

Licht van je liefde
Licht van je lachen
Licht van je zorgen
Licht van je zingen
Licht van je werken
Licht van je wensen
Licht van je dromen
Licht van je denken
Licht van je leven
Jouw leven met ons.

Zo zal licht ons blijvend verbinden en zal ons troosten in donker en kou

– Yvonne van Emmerik –

Heidi en Jerry vertegenwoordigen de Hoeksche Waard voor CVU Uitvaartzorg.

Heeft u behoefte om ergens over te praten, zoekt u steun of wilt u ander soort informatie ? Neemt u dan gerust contact op.
Het algemeen nummer is: 010 – 466 11 00. Vraag naar Heidi of Jerry.

Mailen kan ook: info@cvu.nl

Op de website vindt u alle informatie over uitvaartzorg www.cvu.nl