Van der Ham optometristen

Van der Ham Optiek wordt in 1947 opgericht door Piet van der Ham. Als eerste opticien in de regio weet hij naam te maken als specialist op het gebied van oogzorg en biedt de beste bijpassende producten. Vele generaties vinden daarna de weg naar de Oostdijk waar Van der Ham vanaf het allereerste moment gevestigd is. Dennis en Paul leren elkaar in 1993 kennen als collega’s bij Van der Ham Optometristen.

Paul: “In de jaren dat we er werkten, is het bedrijf een tweetal keren veranderd van eigenaar. Maar door de medewerkers, die al jaren in dienst waren (en nog steeds zijn), veranderde er voor de consument eigenlijk niets. Wij bleven doen waar we goed in zijn, namelijk optimale oogzorg verlenen aan consumenten met alle facetten van de optometrie. Een team vol met vakidioten. Tja, wat wil je als klant nog meer? We hebben een enorm groot vast klantenbestand opgebouwd in de loop der jaren”.

Blijkbaar kruipt het ‘Van der Ham gevoel’ onder de huid van medewerkers en zorgen zij er mede voor dat Van der Ham een begrip is en blijft, ondanks de bedrijfsovernames. Het moge duidelijk zijn dat Van der Ham daarom nog steeds een vertrouwd adres is als het gaat om oogzorg.

In 2008 wordt het bedrijf opnieuw te koop aangeboden. Inmiddels zijn Paul en Dennis meer dan collega’s en weten ze van elkaar dat ze beiden ambitie hebben om het bedrijf over te nemen. Beiden maken, afzonderlijk van elkaar, een ondernemersplan om erachter te komen of ze bedrijfsmatig ook op dezelfde golflengte zitten en of het plan kans van slagen heeft. Wat ze al dachten wordt bevestigd. De verschillen zijn nihil en het traject van overname wordt ingezet. In 2010 mogen Dennis en Paul zich de trotse eigenaren van Van der Ham Optometristen noemen.

Verschil opticien en optometrist

De opticien meet gezichtsscherpte en de bijbehorende brilsterkte. Wanneer je wilt weten hoe het met de gezondheid van je ogen gesteld is ga je naar de optometrist. Naast het bepalen van de bril- of contactlenssterkte, onderzoekt de optometrist ook de gezondheid van de ogen. Bij van der Ham kun je dus voor beide terecht. Dennis: “Als je bij ons komt voor een oogmeting, dan nemen we altijd een anamnese af. Dit is een uitgebreide vragenlijst om klachten en familiaire oogproblemen in kaart te brengen. Verminderde gezichtsscherpte kan door veel factoren veroorzaakt worden. Het is niet altijd een kwestie van scherpteverlies door sterkte of het ouder worden. Door een optometrisch onderzoek uit te voeren kan je vroegtijdig problemen opsporen zoals staar en hoge oogdruk. Verstopte kliertjes van de oogleden kunnen bijvoorbeeld droge ogen veroorzaken, om maar een voorbeeld te geven.” Je zou kunnen zeggen dat je liever geen bril of ander soort oogzorg nodig hebt. Logisch, maar als je bij Van der Ham binnen bent geweest ben je blij dat ze er zijn en niet in de laatste plaats vanwege de kennis en specialisten die er rondlopen. Binnenwandelen bij Van der Ham is op zich al een feest.

Van Oostdijk naar Oost-Voorstraat

Twee jonge ondernemers met passie voor het vak zijn vastbesloten er een groot en eigentijds succes van te maken. Vanaf 2010 gaat elke verdiende euro terug in het bedrijf met het oog op de toekomst. Paul: “Toen we Van der Ham overnamen hadden we beiden de ambitie om uit te breiden in de toekomst. Het pand aan de Oostdijk was voor ons een nieuwe start met kansen. En die hebben we, naast gewoon hard doorwerken met z’n allen, gepakt. Om een lang verhaal kort te maken; In 2016 zijn we verhuisd naar de Oost-Voorstraat en is een droom, die we al heel wat jaartjes voor ogen hadden, uitgekomen.”

Van-der-Ham-Optometristen1

Als je binnenkomt bij Van der Ham raak je niet uitgekeken en weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen. Je weet dat je bij een optometrist binnenstapt, maar je wordt verrast door allerlei andere elementen die je in de eerste plaats helemaal niet zou verwachten. Een gevoel van ‘welkom zijn’ over- valt je al vóo1r je vriendelijk te woord gestaan wordt door één van de specialisten die er aan het werk zijn. Die bedrijvigheid is erg leuk om te zien. De werkplaats staat centraal in het grote pand en daar omheen zie je (natuurlijk) de nieuwste modellen brillen, maar ook leestafels en gezellige zithoekjes én de grote Illy koffiebar. Achterin de zaak worden de oogmetingen gedaan en klanten die voor contact- lenzen komen worden weer elders in het pand bediend. Als je even moet wachten kun je rustig plaats nemen aan een leestafel en alvast wat informatie verzamelen uit de infozuil. Grote kans dat er direct een kop koffie met een Petit-four wordt geserveerd.

Wellicht vraag je je ondertussen steeds af of je wel op het juiste adres bent. De thema’s in de etalage zijn ‘EYECATCHERS’ maar hebben ogenschijnlijk niets met optometrie te maken. Of toch wel?! Schroom niet om het zelf eens te gaan onderzoeken als je in Oud-Beijerland bent. Heb je een momentje over, dan ben je zelfs welkom om op het gemak een boek te komen lezen. De leestafel ligt vol met de laatste bestsellers, die je dan ook nog gelijk kan kopen. De meeste mensen beseffen pas dat ogen onderhevig zijn aan slijtage tegen de tijd dat de leesbril eraan te pas komt. Als je goede ogen hebt sta je er vaak niet bij stil dat er ook op jonge leeftijd oogaandoeningen kunnen ontstaan.

Van-der-Ham-Optometrie
Van-der-Ham-Optometrie

Kleine klanten, grootse zorg

De grote kluis van het voormalige ABN AMRO pand is omgetoverd tot een toffe shop voor de kids. Voor meisjes gaat het roze licht aan en voor stoere boys gaat het licht op blauw.
Dennis: “We moesten iets met die enorme kluis. Slopen was geen optie, dan had de hele pui eruit gemoeten. Kinderen hebben nu een eigen plekje. Geen witte jassen zoals in het oogziekenhuis en we hebben geen lange wachtlijst. Je kunt altijd terecht. Zo weten ouders snel waar ze aan toe zijn. Dat is zowel voor het kind als voor de ouder heel fijn.”

Paul: “Vaak zien we bij ouders die zelf geen bril hebben, dat bij kinderen niet op tijd gesignaleerd wordt dat er oogafwijkingen zijn. Heel vaak komt de diagnose dyslexie, maar de eerste vraag die bij mij opkomt als iemand zegt dat zijn of haar kind niet goed kan lezen, is of het kind wel goed kan zien? Speciaal voor kinderen hebben wij een orthoptist in dienst. De orthoptist onderzoekt het gezichtsvermogen, de samenwerking tussen beide ogen en de oogmotoriek. Ze spoort afwijkingen op zoals dubbelzien, scheelzien, lui oog en specifieke hoofdpijn en leesklachten.”

team-ham-optometrie

Team Van der Ham Optometristen

Paul: “Voor elke stap, van zorgvraag tot het complete eindproduct, hebben wij specialisten in huis. Wij zijn van mening dat iedereen moet doen waar diegene het beste in is. Zo komen we met z’n allen tot het beste resultaat. Om die reden is het hele team dan ook ontzettend op elkaar ingespeeld. Overigens waren we dat al voordat we naar de Voorstraat verhuisden. Er was dan ook geen twijfel over mogelijk dat we iedereen meenamen die er al werkte.”

Monturen

Brilmonturen te kust en te keur. Van klassiek tot modern. Van design tot heel hip en alles er tussenin. Als je besluit een bril aan te schaffen bij Van der Ham, dan kun je er zeker van zijn dat er alle aandacht aan geschonken is die een ‘bril op maat’ nodig heeft. In het atelier kun je, als je dat zou willen, zelfs meekijken hoe jouw brillenglazen voor je op maat geslepen worden.

Hoog service- en kwaliteitsniveau voor elk budget

Van der Ham is je betrouwbare partner in oogzorg. Dat hebben ze in al die jaren wel bewezen. Sinds 2016 kunnen we daar zeker innovatief, onderscheidend en helemaal ‘van deze tijd’ aan toevoegen. Het concept klopt aan alle kanten. De winkel is een lust voor het oog! Maar dat Van der Ham niet alleen voor een oogstrelende ambiance zorgt blijkt wel uit het feit dat ze er, ook op het gebied van oogzorg, alles aan doen om het iedereen zo goed mogelijk naar de zin te maken. Gastvrijheid voert de boventoon en iedereen is welkom. Al is het alleen maar om eens een kopje koffie te drinken tijdens een informatief gesprek.

Paul: “Wij stunten niet met aanbiedingen. Wij bekijken liever per klant wat we voor hem of haar kunnen betekenen.We doen ons best om voor iedereen dát te realiseren wat binnen de mogelijkheden past in de juiste prijs-kwaliteitsverhouding. Wij luisteren naar wat de klant wil en aan de hand daarvan gaan wij aan de slag. Het moet echt gek lopen willen wij iemand niet kunnen helpen, maar als je het niet vraagt, dan weet je het niet. Loop daarom gerust bij ons binnen en vraag ons wat we voor je kunnen betekenen. We kunnen en doen dan ook veel meer voor onze klanten dan je wellicht zou denken.”

En dat moet ook wel zo zijn als je je bedenkt dat Van der Ham een groot- en trouw klantenbestand heeft opgebouwd in de loop der jaren. Bij Van der Ham word je uiterst vriendelijk en vakbekwaam geholpen. Open- en eerlijkheid voeren de boventoon en je voelt je al snel op je gemak als je plaats neemt op de vintage bank, die nog van Dennis zijn oma is geweest. Het ‘verrassingsgevoel’ waar wij bij binnenkomst mee werden overvallen heeft plaatsgemaakt voor een zeer prettige totaalbeleving. Onze verwachtingen zijn dan ook meer dan overtroffen. Bij Van der Ham werken mensen-mensen met een missie. Een product leveren dat het best past bij de individuele zorgvraag, is wat ze doen. Stuk voor stuk zijn ze dan ook trots als een klant weer tevreden de winkel verlaat met het milieuvriendelijk tasje waarop staat ‘Made in Oud-Beijerland’.

Van der Ham Optometristen | Oost-Voorstraat 8 | 3262 JE Oud-Beijerland | info@vdham.nl | www.vdham.nl


van der ham optometristen

Fotografie: RW Fotografie | Tekst: Mirjam Neeleman