fotografie: FOTOZEE | tekst: Mirjam Neeleman

In gesprek met NIEUWKOMER Renate Snabel

Welke voordelen biedt het om een werving- & selectiebureau in te schakelen bij de zoektocht naar de beste werknemer?

Op 1 juni 2017 start Renate haar eigen werving- & selectiebureau in Hoogvliet; VCL Job Service. Sinds enige tijd heeft ze -naast Rotterdam- de Hoeksche Waard als werkgebied en ziet de potentie in de regio. ‘Zonde om te laten liggen’, aldus Renate. ‘De economie trekt aan en organisaties zijn op zoek naar goed personeel.’

VCL Jobservice

Stel je even voor
Ik ben Renate Snabel, 34 jaar en oorspronkelijk kom ik uit Rotterdam.

Hoe ben je in de uitzendwereld terecht gekomen?
Op mijn 23e besloot ik om alsnog een HBO opleiding te volgen, maar dan wel de deeltijd/avond variant. De voorwaarde hierbij was een baan die aansloot bij de opleiding Personeel & Arbeid. Vanaf het begin van mijn studie heb ik een aantal jaar voor een gerenommeerd Werving & Selectiebureau gewerkt. Daar heb ik alle kneepjes van het vak geleerd. Halverwege de opleiding heb ik de overstap gemaakt naar een baan op de human resource afdeling bij een koeltechnische organisatie en daar heb ik zo’n acht jaar gewerkt, waarvan de laatste zes jaar in de functie van HR Manager. Door beide kanten van de recruitmenttafel te kennen en een enorme dosis passie voor het bemiddelen tussen verschillende partijen, kon ik niet anders dan de aanbieding om VCL Job Service op te zetten, aan te nemen.

 

Waar ligt jouw expertise binnen de uitzendmarkt?
Ik zou zeggen bij de combinatie van mijn commerciële drive en energie enerzijds, en anderzijds een kritische, objectieve en analyserende blik bij het voeren van de gesprekken. Bedrijven zijn vaak geholpen met één goede kandidaat in plaats van een regen aan cv’s. Zij huren ons juist in om eerst alle cv’s te selecteren en vervolgens nog een heleboel gesprekken te voeren. Met deze expertise ontzorgen wij bedrijven.

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren?
Heel kort gezegd is een uitzendkracht wat flexibeler dan iemand die gedetacheerd is. Een uitzendkracht kan per dag opzeggen (of opgezegd worden) terwijl je bij een detacheringsovereenkomst een opzegtermijn afspreekt. Detachering biedt iets meer vastigheid en commitment, maar is dan iets duurder.

Waarom zou je als bedrijf met payrollers werken?
Er zijn bedrijven die zelf de mensen vinden maar geen mensen (meer) in dienst mogen nemen. Er zijn ook bedrijven die geen mensen in dienst hebben die de expertise bezitten om te verlonen of zij weten niet hoe lang zij gebruik willen maken van de diensten van de payroller. Je besteedt de administratie uit, tegen een laag tarief en hebt alle flexibiliteit over de duur van het dienstverband of de arbeidsduur per week bijvoorbeeld.

In welke branche / sector is VCL Job Service sterk?
Wij zijn gespecialiseerd in Technische en Logistieke functies. Mede door mijn ervaring in de koeltechnische branche en de locatie waar wij gevestigd zijn lijken deze sectoren een ideale combinatie. Tevens zijn wij in deze sectoren al succesvol gebleken.

DE NIEUWE TREND IS WERKNEMERS BINDEN AAN HET BEDRIJF

Waar vind jij goed personeel?
Goede mensen komen via de diverse vacaturesites (actief en passief ), maar een groot deel komt ook vanuit mijn netwerk en actieve(geen agressieve) headhunting.

Wie zijn jouw klanten?
Momenteel bedienen wij vooral het mkb. De kleinere bedrijven spreken mij aan door het persoonlijke contact en de korte lijnen. Ik zit vaak met de directeur aan tafel die de organisatie van de grond af aan heeft opgebouwd. Je herkent de drive en passie en tevens leer je over de historie van een organisatie. Hierdoor kun je ook snel schakelen en dat vind ik prettig samenwerken.

Heb je de administratie ook in eigen beheer?
Momenteel nog niet, maar vanaf volgend jaar zal ik dit zelf gaan verzorgen. Dit geeft nog meer controle en persoonlijk contact met kandidaten en organisaties.

Worden uitzendkrachten betaald door VCL Job Service?
Uitzendkrachten komen de eerste periode (1040 uur) in dienst van VCL Job Service. Wanneer een organisatie kiest voor een Werving & Selectie plaatsing komt de kandidaat direct in dienst bij de opdrachtgever. Zij betalen ons dan éénmalig een fee.

Kunnen mensen ook in vast dienstverband komen na eerst als uitzendkracht te hebben gewerkt? Ja hoor, dit kan. Dit kan zowel bij VCL Job Service na een lange tijd gewerkt te hebben als uitzendkracht, als ook na de 1040 gewerkte uren. Dan kan de kandidaat kosteloos worden overgenomen door de opdrachtgever.

Waar kunnen knelpunten liggen als je als bedrijf met externe partijen in zee gaat?
De knelpunten kunnen liggen bij slechte communicatie. Voor het zoeken naar de ideale match is het voor mij enorm belangrijk de organisatie goed te kennen, maar ook de vacature én bovenal het type persoon dat gezocht wordt! Wij beginnen een procedure alleen na een bezoekafspraak op locatie. Zo ‘voelen’ en ‘proeven’ wij de sfeer en cultuur van een organisatie, wat het matchen bevordert.

Tijdens- en na de crisis kozen bedrijven veelal voor uitzendkrachten e/o payrollers. De term ‘flexibele schil’ was niet van lucht, maar toch komen bedrijven hierop terug. Hoe komt dat denk je?
De nieuwe trend is weer het binden van mensen aan het bedrijf. Een flexibele schil is handig voor een organisatie, maar biedt werknemers niet veel houvast en daar worden mensen ‘onzeker’ van. Door weer meer zekerheid te bieden voelt men zich meer betrokken bij een organisatie. Dat geeft power. Van nature willen mensen toch ergens bijhoren en daarbij is het bedrijf waar je werkt ook een stukje van je identiteit. De intrinsieke motivatie van werknemers om zich meer in te zetten zal toenemen, wat de productiviteit bevordert.

Waarin denk je dat VCL Job Service zich onderscheidt?
Moeilijke vraag. De bemiddeling van een uitzendkracht of Werving & Selectie is hetzelfde. Wij hanteren een marktconform tarief. Blijkt de kandidaat na een maand toch niet geschikt te zijn, dan zoeken wij kosteloos een nieuwe medewerker.

Garandeer je een 100% match?
Dit kan bijna niet. Je werkt met mensen, zowel bij de opdrachtgever als de kandidaten. Je probeert uiteraard door uitgebreide gesprekken te voeren, referenties en diploma’s te checken de beste match te maken. Echter, soms zijn mensen net als het weer en slaat men om als een blad aan een boom. Dit maakt mijn vak juist interessant en uitdagend! Ik garandeer wel een inzet van 100%!

Wat zijn de absolute voordelen voor een bedrijf om met uitzendkrachten te werken?
Je hebt goed personeel zonder enig risico. Blijkt het werk na, bijvoorbeeld vier maanden af te nemen, kun je op zeer korte termijn afscheid nemen. Ook bij ziekte betaal je als opdrachtgever niet door. Je hebt een lange termijn om te zien of iemand bij de organisatie past en dat is bijzonder fijn!

ALS ECHTE ROTTERDAMSE WAS HET IN EERSTE INSTANTIE EVEN WENNEN IN DE HOEKSCHE WAARD

Wat vind je van het Hoeksch bedrijfsleven?
Als echte Rotterdamse was het in eerste instantie even wennen in de Hoeksche Waard, maar ik vind de mensen enorm vriendelijk en wat me bijzonder opvalt: Er wordt keihard gewerkt. Hoeksche Waarders zijn zeer ondernemend. Er zijn prachtige bedrijven gevestigd in de Hoeksche Waard waar ik graag zaken mee zou willen doen. Ik word daar erg enthousiast van. Ik hou van de hectiek en dynamiek die het met zich meebrengt als zijnde eigen ondernemer, die ‘ondernemersgeest’ past daarom heel goed bij mij.

Hoe kunnen mensen je het beste bereiken?
Als bedrijven eerst nog informatie willen, dan verwijs ik ze graag naar de website vcl-jobservice.com, maar direct bellen is natuurlijk ook prima. Ik houd van persoonlijk contact, daar valt of staat succesvol zakendoen mee, zeker in onze branche. We maken gelijk een bezoekafspraak om over de mogelijkheden te praten. Natuurlijk geheel vrijblijvend.

Wat zijn je ambities voor 2018?
Haha, een voor de hand liggende vraag met een voor de hand liggend antwoord… Ik hoop mijn steentje te kunnen bijdragen binnen de Hoeksche ondernemerswereld. Ik bruis van het enthousiasme, de Hoeksche Waard heeft mijn hartje veroverd. Ik heb enorm veel zin om mijn vakkennis en expertise te gelde te maken in de regio. Zo leer ik ook nog eens veel mensen kennen en werk ik aan mijn netwerk. En dan hoop ik eind volgend jaar weer een keer in deze krant te staan en dat mensen zeggen: ‘Oh, dat is Renate van VCL Job Service, die moet je hebben als je goede medewerkers zoekt.’ Zullen we bij deze afspreken dat we voor minder niet gaan?

Dat is goed en dan spreken we elkaar volgend jaar weer! Bedankt Renate voor jouw warm enthousiasme, wij wensen jou enorm veel succes met VCL Job Service.
Ik kijk uit naar een verrassend en productief 2018!

vcl jobservice

VCL Jobservice | Renate Snabel

 06-20584523 | 010-3074127

E-mail: renate@vcl-jobservice.com | Website: vcl-jobservice.com
Bezoekadres: Koddeweg 14, 3194 DH Hoogvliet-Rotterdam

VCL Jobservice gaat verhuizen
Per 1 mei is het bezoekadres: Palladiostraat 33, 3066 AH, Rotterdam